10 lestips voor Paarse Vrijdag

paarse vrijdag,lesmateriaal,homoseksualiteit,lgbti,gender

Elk jaar op de tweede vrijdag van december is het Paarse Vrijdag; een actiedag waarop de hele school hun steun voor sekse-, gender- en seksuele diversiteit kan laten zien door paars te dragen. Deze dag is een kans om binnen de school en klas aan de slag te gaan met gender, seksuele integriteit en diversiteit.

Het doet mij goed om te zien dat steeds meer scholen hier aandacht aan besteden. Wat had ik dit als jonge lesbienne in de jaren 90 op school toch graag gehad. Toen werd homoseksualiteit op mijn school nooit op een open manier besproken, terwijl ik zo snakte naar een opening om uit de kast te kunnen komen of op zijn minst erover te kunnen praten.

Paarse Vrijdag is meestal een dag die wordt vormgegeven door de GSA op je school. Maar mocht je nog op zoek zijn naar een betekenisvolle invulling dan kan je hieronder een overzicht van kant en klare lessen en tips vinden. 

De 3 lessen van GSA Netwerk

Het GSA-netwerk heeft drie lessen gemaakt voor de Nederlands, muziek en maatschappijleer plus een introductievideo over het onderwerp.

Introductievideo

Waar hebben we het over als we het over sekse, gender en seksuele oriëntatie hebben? De video hieronder geeft uitleg over de basics.

Online gastles van topsporters en BN’ers

In 2020 organiseerde deze organisatie een gastles van Louis van Gaal in het kader van Paarse Vrijdag. Het is mij niet duidelijk waarom want het was vooral een les waarin Louis 30 minuten lang vooral over zichzelf praat en over het thema zelfbeeld. Maar goed, dit jaar hebben ze hiervoor wat geschiktere gastdocenten op de planning staan.

Lesrooster

09:00 – 09:30 Wout Brama & Maud Roetgering (profvoetballers)

09:30 – 10:00 Dennis Wiersma (Minister voor Onderwijs)

10:00 – 10:30 Mike Verweij (sportjournalist Telegraaf)

10:30 – 11:00 Kim Lammers (hockey-international)

Met een team van sporters, trainers, scheidsrechters, journalisten en presentatoren uit de sportwereld gaan ze, in samenwerking met de Alliantie Gelijkspelen, op deze dag online gastlessen verzorgen voor zoveel mogelijk basisscholen met als centraal thema ‘het belang van jezelf zijn en te durven wat je echt graag zou willen doen’.

De lessen vinden plaats tussen 09:00 – 11:00 uur, iedere les duurt 25 minuten

Geschikt voor groep 4 t/m 8, meedoen is gratis!

Een podcast voor Engels bovenbouw

Een van mijn favoriete podcastmakers Nate Dimeo heeft een prachtige podcastaflevering gemaakt na aanleiding van de Pulse Nightclub shooting in Juni 2016. Hij herpubliceert deze elk jaar in juni en elke keer dat ik deze aflevering luister ontroert het me. Het is niet alleen prachtig beeldend verteld maar beschrijft de strijd van de LGBTQI-gemeenschap in Amerika van de afgelopen 80 jaar.

De transcriptie en bijbehorende discussievragen kan je hier vinden.

 

Filmlessen van Netwerk filmeducatie

Het inzetten van film heeft een positief effect op de acceptatie van seksuele diversiteit blijkt uit meerdere wetenschappelijke studies. In onderzoek van Movisie komt het vertonen van een film in de klas naar voren als de meest populaire methode (naast theatervoorstellingen) om de acceptatie van lesbiennes, homo-mannen, biseksuelen en transgenders te bevorderen. Daarom heeft Netwerk Filmeducatie een aantal filmtips op een rijtje gezet.

paarse vrijdag,lesmateriaal,homoseksualiteit,lgbti,gender

Groep 5-8

Hoe weet je dat de jongen verliefd is op de andere jongen? Nou, luister maar eens goed naar de muziek met de Filmkwartier-les rondom In a Heartbeat. Op 10 dec stel je de extra vraag: wat vind je van de personages? Deze LessonUp presentatie kan je hiervoor gebruiken.

Voor de les Frans

Wanneer Laure een nieuwe groep leeftijdsgenootjes ontmoet, stelt ze zich haast instinctief voor als ‘Mickaël’. In de periode dat volgt, groeit de vriendengroep dichter bij elkaar en zet Laure zich steeds meer neer in haar rol als jongen. Hij/zij komt constant tussen twee vuren te staan; wat haar moeder wilt, wat haar vrienden denken, maar wat voelt ze zelf?

Een Wiskundeles voor de bovenbouw over Alan Turing

In deze les van Spinozalens staat de actuele relevantie van iemands gedachtegoed centraal. En wordt de vraag, “Waarom is Alan Turing een held?” beantwoord.

Een geschiedenisles over Frieda Belinfante van F-site

 

Frieda Belinfante was de eerste vrouwelijke dirigent van Nederland en een verzetsstrijdster in de Tweede Wereldoorlog. Het feit dat zij als openlijke lesbienne door het leven ging en zich daarbij niet bekommerde om maatschappelijke conventies, maakt haar levensverhaal extra bijzonder. F-site, een platform voor meer geschiedenisles over vrouwen, heeft een lesbrief over haar gemaakt.

De podcast “Alle Geschiedenis Ooit” heeft afgelopen maand ook een interessante aflevering gemaakt over Frieda Belinfante. Normaliter is deze alleen te beluisteren achter de Podimo betaalmuur. Maar ze hebben deze aflevering speciaal voor ons beschikbaar gemaakt. 

 

Frieda Belinfante: celliste, dirigente & aanslagpleegster
Nynke vertelt over de indrukwekkende muzikant en verzetsstrijder Frieda Belinfante, Thom deelt een luisteraarsverhaal over een seriemoordenaar en Nynke tipt nog een Youtube serie. De biografie over Frieda Belinfante is 'Een schitterend vergeten leven' van Toni Boumans.

Bezoek de expositie ‘with pride: regenbooggeschiedenis & jij’. 

Op het IHLIA-plein in de OBA in Amsterdam kan je tot 23 februari 2023 de expositie ‘with pride: regenbooggeschiedenis & jij’ bezoeken. In deze tentoonstelling vind je de inspirerende verhalen van hen die de weg vrij(er) hebben gemaakt voor lhbtiq+-personen na hen. De tentoonstelling vertelt onder meer verhalen over de eerste protesten eind jaren zestig/zeventig, de aidsepidemie uit de jaren tachtig en negentig en BIPOC trailblazers.  De tentoonstelling nodigt leerlingen uit om te onderzoeken hoe de onderwerpen van toen nu nog steeds relevant zijn.

 

Lessen Nederlands van Beeld en Geluid over gender.

Beeld en Geluid op school zoekt fragmenten bij boeken op de leeslijst om zo de (keuze voor de) deze boeken dichter bij de leerlingen te brengen. Ze ontwikkelde op basis van de GENDER-lijst van NBD Biblion deze serie boeken met beeld erbij.

Lessen over gender

 

Kom in actie tijdens maatschappijleer

In de thema modules van Young Impact vertellen bekende Nederlanders waarom het belangrijk is om in actie te komen. In deze module staat het thema diversiteit centraal. BN’er Thomas van Grinsven legt uit wat diversiteit is en wat dit voor Thomas persoonlijk betekent. De jongeren worden zelf aan het denken gezet wat diversiteit voor hen betekent en hoe zij kunnen bijdragen aan meer acceptatie voor verschillende groepen mensen. Binnen het thema diversiteit wordt gefocust op seksuele oriëntatie en de acceptatie daarvan.

Wat je vrijdag ook doet, laten we in ieder geval voor zorgen dat de jonge LHBTI’ers van dit land zich veilig voelen op onze scholen. Afgelopen September 2021 leerde we dat deze jongeren vaker dan heteroseksuele, cisgender jongeren gepest worden door leerkrachten en ander schoolpersoneel. Dit is het moment om dat recht te zetten.

Alle programma’s op Voor de klas met de tag: homoseksualiteit of gender.

Verder op Voor de klas

AI Chatbot Avatar