Holocausteducatie: hoe bevorder je naast kennis ook empathie en kritisch denken?

Maar hoe maak je Holocausteducatie zinvol?

Of het nou 23% of 6% van Nederlandse jongeren is die de (mate van de) Holocaust in twijfel brengt, zijn wij het met elkaar eens dat de Holocaust een belangrijk thema is om te onderwijzen. Maar door herhaalde uitleg over die 6 miljoen en de concentratiekampen raken leerlingen al snel verstijfd en onverschillig. ‘Daar gaan wij weer…’, rollen sommigen hun ogen. Anderen willen juist alle gruwelijke details weten over de concentratiekampen en vergassing. Maar hoe maak je nou Holocausteducatie zinvol? Hoe zorg je ervoor dat je naast kennis ook empathie en kritisch denken bevordert? Een simpel antwoord daarop is: met oral history!

1000+ getuigenisvideo’s van Nederlandse Holocaustoverlevenden

Dankzij het werk van de USC Shoah Foundation zijn de verhalen van Holocaustoverlevenden goed bewaard, waaronder 1000+ getuigenisvideo’s van Nederlandse Holocaustoverlevenden. In de getuigenis video’s vertellen Joodse Nederlanders zelf hun verhaal – verhalen over Joods leven, over verzet, onderduik en de kampen, over het weer opbouwen van hun leven, over angst, verlies, pijn en veerkracht.

Voor het eerst worden deze Nederlandstalige getuigenis video’s verwerkt in kant-en-klare (maar makkelijk aanpasbare) digitale lessen, en gratis aangeboden via het IWitness platform (filter bij language op Dutch). Via de leerling-gestuurde, digitale IWitness lessen kunnen leerlingen zelf thema’s rondom de Holocaust ontdekken, zoals Joods leven voor de oorlog, discriminatie toen en nu, Joodse en niet-Joodse verzetsvrouwen, en een internationale reddingsactie, genaamd ‘Kindertransport’. Allemaal aan de hand van persoonlijke verhalen, verteld door Holocaustoverlevenden. 

iwitness digitale lessen

De IWitness lesmaterialen

De IWitness lesmaterialen zijn lessen voor het PO, VO (HAVO/VWO/VMBO). De focus van deze lessen ligt op oral history en counter-narratives (tegenverhalen) en bevorderen kritisch denken, inlevingsvermogen en actief burgerschap.

Daarnaast passen de lessen bij de geschiedenis kerndoelen en bij de wetgeving over burgerschapsonderwijs 

IWitness training

Wil je meer te komen weten over het IWitness programma? Neem alvast een kijkje op de website, en doe mee aan een gratis training, verzorgd door Human-ed

“Toen ik op de middelbare school zat, had ik hier [bij wat het betekent om Joods te zijn] totaal geen beeld bij. Ik leerde wel over de Holocaust maar het bleef allemaal heel abstract. Ik woonde in een dorp en had nog nooit eerder een Jood ontmoet. Dat was dus anders geweest met dit programma”,

klinkt de enthousiaste reactie van een docent tijdens een IWitness training.

Wat houdt de training in?

  • je maakt kennis met het IWitness programma
  • je duikt meteen in de lessen
  • je krijgt antwoord op al je vragen

Verder krijg je na de training toegang tot:

  • korte tutorials die je goed voorbereiden op het gebruiken van IWitness
  • de IHRA aanbevelingen over lesgeven over de Holocaust
  • extra materiaal voor verdieping in de relevante thema’s

Interesse? Schrijf je in via dit formulier.

Elke holocaustontkenner is er één te veel

Elk persoon die twijfelt aan de Holocaust is één te veel. Laten wij het daarom over de Holocaust hebben, maar laten wij dat op een respectvolle, menselijke en persoonlijke manier doen, door Holocaustoverlevenden zelf aan het woord te laten. 

Foto van Mari Varsanyi

Mari Varsanyi

Mari Varsányi, afkomstig uit Boedapest, Hongarije, woont en werkt sinds 2010 in Amsterdam. Na 8 jaar werkervaring in het onderwijs als docente Engels, curriculum coördinator, Intercultural Competence coördinator en mede-oprichter van de superdiverse school De Nieuwe Internationale School van Esprit, heeft zij haar eigen bedrijf opgezet, human-ed. Sindsdien werkt zij als trainer en consultant mee aan ontwikkelingen rondom inclusief onderwijs binnen de onderwijs-en museale sectoren. Mari gebruikt haar expertise in intercultureel onderwijs en haar identiteit om sociale vraagstukken vanuit intersectionaliteit te belichten, om daardoor sociale cohesie te bevorderen.

Inhoud

Recente blogs

Verder op Voor de klas