'Het is een eer om voor dit project gevraagd te worden en een openbaar kunstwerk te maken over de Holocaust. Het is geen traditioneel, statisch monument waarin de mens puur een observant is. Dit tijdelijke kunstwerk vraagt om participatie: jij bent onderdeel van het verhaal'
- Daan Roosegaarde
Met je klas kun je de volgende activiteiten doen:
1. Kijk of jouw gemeente meedoet met de plaatsing van LEVENSLICHT op 22 januari. Dit kan op de site van het Nationaal Comité die een lijst van gemeenten bijhoudt, of door zelf te informeren bij de gemeente of bij een lokaal 4 en 5 mei comité in jouw woonplaats.
2. Bespreek het monument met je klas. Kijk bijvoorbeeld naar dit fragment uit het tv-programma De Wereld Draait Door. Vraag je leerlingen wat ze van dit monument vinden ten opzichte van andere monumenten die ze kennen.
3. Breng een bezoek aan het monument, met de hele klas, of juist leerlingen individueel. Het is interessant om van leerlingen te horen wat ze zouden doen met de ‘ademende’ stenen. Deze mogen dus verplaatst worden. Waar willen leerlingen ze neerleggen en waarom? Dit kan aanleiding zijn voor een activiteit.
4. Herdenk een slachtoffer. Als je met de leerlingen module 1 hebt gedaan dan heb je met de klas op de site van Wordt gemist een herdenking aangemaakt. Door deel te nemen aan LEVENSLICHT kunnen de leerlingen op een creatieve manier verder herdenken. Ga eerst na wat de plannen van de gemeente zijn. Zo kunnen leerlingen bijvoorbeeld het monument bezoeken en een steen uit het monument meenemen naar school. Deze LEVENSLICHT-steen kan bijvoorbeeld bij een foto van het herdachte slachtoffer bewaard worden. Een foto of andere vorm van documentatie hiervan kan door de docent in de online leeromgeving geüpload worden. Zie module 7 en de algemene docentenhandleiding voor meer informatie.
Voeg een review toe