Halt richt zich al veertig jaar op het voorkomen en bestraffen van jeugdcriminaliteit. Vanuit de overtuiging dat jongeren een tweede kans verdienen. Onder jeugdcriminaliteit verstaan wij: gedrag van jongeren van 12 tot 23 jaar waarmee bepaalde - in wetten vastgelegde - normen worden overtreden en waarop een straf staat.
Halt heeft de wettelijke taak om strafbaar gedrag onder jongeren aan te pakken, zonder dat de jongere een strafblad krijgt. De jongere krijgt letterlijk een tweede kans. Zo’n 16.000 jongeren per jaar krijgen een Halt-straf opgelegd.
Hiernaast zijn er ook nog veel jongeren die door de school, de sportvereniging of de gemeente worden doorverwezen na het vertonen van grensoverschrijdend gedrag. De jongeren worden doorgestuurd naar Halt voor één van de preventieve Halt-interventies. Naast deze individuele interventies geeft Halt ook voorlichtingen op scholen, sportverenigingen of in de wijk. En doen we samen met partners mee aan een projectmatige of wijkgebonden aanpak die is gericht op een veilige samenleving. Hierdoor zijn medewerkers van Halt goed op de hoogte van wat er speelt onder jongeren en wat de nieuwste trends zijn.
Iedere jongere verdient een kansrijke toekomst. Om goed onderwijs te geven en te krijgen, is het belangrijk dat de school een sociale, veilige omgeving is. Bij grensoverschrijdend gedrag, (online) pesten en schoolverzuim heeft Halt een passende aanpak. Daarnaast verzorgt Halt voorlichtingen voor leerlingen om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen. Ook organiseert Halt ouderbijeenkomsten waarin we uitleg geven waarom jongeren gevoeliger zijn voor grensoverschrijdend gedrag. Vervolgens voeren we met ouders het gesprek over grenzen stellen en toezicht houden.
Halt heeft verschillende methodes die ingezet kunnen worden om ongewenst gedrag, zoals sexting, diefstal, agressie of schoolverzuim, tegen te gaan. Hierbij maakt Halt gebruik van succesvolle onderdelen uit de Halt-straf.
De Halt-straf schoolverzuim maakt jongeren en ouders bewust van de gevolgen van schoolverzuim. Jongeren leren waarom ze niet mogen spijbelen en ouders krijgen inzicht in de gevolgen van het probleem en welke rol zij spelen. Jongeren denken door deze interventie na over hun toekomst en zien in wat het nut van school is. En doordat zij weer naar school gaan en niet meer op straat rondhangen, veroorzaken zij minder overlast. Lees hier meer over schoolverzuim.
Spullen vernielen, een vechtpartij of de leraar uitschelden: grensoverschrijdend gedrag komt op iedere school voor. Daarom houdt Halt op scholen een spreekuur waar leerlingen naartoe gaan wanneer er sprake is van grensoverschrijdend gedrag. Op deze manier probeert Halt te voorkomen dat jongeren opnieuw in de problemen komen. Lees hier meer over het spreekuur.
Churchilllaan 11, 3527 GV Utrecht, NL
Voeg een review toe