Leg het beeld van nu vast – #TimeCapture wedstrijd

Jouw school en je leerlingen kunnen kans maken op mooie prijzen door deel te nemen aan de wedstrijd #TimeCapture die Amac onderwijs heeft ontwikkeld. De wedstrijd is geschikt voor kinderen tussen de 10 en de 15 jaar. Kinderen kunnen individueel meedoen maar je kunt ook als leerkracht/docent kans maken op een mooie prijs voor de klas/de school.

#TimeCapture

In de opdracht ga je aan de slag met het maken van ‘het beeld van nu’ je maakt een opname van deze Corona tijd zodat je er later nog eens op terug kunt kijken. We maken de geschiedenis mee! Dan kun je die maar beter ook vastleggen. Dat kun je doen door lukraak wat foto’s en filmpjes verzamelen maar die verdwijnen dan uiteindelijk uit je beeld omdat je telkens meer en meer foto’s en filmpjes maakt. Deze opdracht helpt je om doordacht tot een mooi resultaat te komen.

Stappenplan

Er is een duidelijk en overzichtelijk stappenplan te vinden op de website amac.nl/timecapture. Zo begin je met het ontwikkelen van een script, ga je opnames maken, voeg je geluid toe, maak je een thumbnail, monteer je je video en deel je die op social media zodat je kans maakt op bijvoorbeeld een set AirPods 2, een iPad (individueel) of een waardebon ter waarde van €1000,-. (voor de school) In dat stappenplan staan tips die je helpen om de stappen goed te doorlopen. Deze tips zullen je helpen om je eindresultaat van een goede kwaliteit te laten zijn. Een resultaat waar je trots op kunt zijn!

Extra materiaal

Om je te helpen bij het vastleggen van dit creatieve proces is er op de website een fraai werkboek geplaatst waar je ook de bloopers kunt opnemen! Je maakt je eigen ‘making-of’ en dat is ook heel waardevol. Daarnaast staat er op de website een handleiding waarin je meer tips kunt vinden over hoe je met de stappen aan de slag kunt. Er is een verzameling instructiefilmpjes die je kunnen helpen om de eerste stappen te zetten. Ook als je al gewend bent om te werken met een iPad is het goed om deze filmpjes te bekijken, er worden handigheidjes getoond die je nog niet eerder hebt gezien.

Iedereen is Creatief

In de handleiding wordt ook een koppeling gemaakt met het programma ‘Iedereen is Creatief’ van Apple. Apple heeft dit programma ontwikkeld omdat ze van mening zijn dat creativiteit leerlingen kan helpen om meer betrokken te zijn bij het onderwijs, met de betrokkenheid neemt ook de verantwoordelijkheid op hun eigen ontwikkeling toe en dat juichen we in het onderwijs allemaal toe! Met deze kennis in het achterhoofd zijn de boeken ‘iedereen is creatief’ door Apple ontwikkeld. 4 losse projecthandleidingen om aan de slag te gaan met video, muziek, tekenen en foto’s. Daarnaast zijn er nog 2 docentenhandleidingen waarvan er 1 speciaal voor de begeleiding van het jonge kind is bedoeld. Deze boeken vormde duidelijk een inspiratiebron voor de ontwikkelaars van deze opdracht.

Digitale geletterdheid

Vaak wordt gedacht dat jongeren zich prima weten te handhaven met al de technologie van tegenwoordig. Leerlingen weten misschien hoe ze op de knopjes moeten drukken maar ze hebben echt geen idee hoe social media hun leven kan beheersen. Naast de technische inhoud leent deze opdracht zich ook goed om met leerlingen in gesprek te gaan over wat je nu allemaal vastlegt en wie. Genoeg aanknopingspunten om met leerlingen in gesprek te zijn over: Waar je nu gaat filmen en Wie er allemaal in beeld komt. Het feit dat je je beeldmateriaal moet uploaden op een social media kanaal is ook een mooie gespreksstarter. Wat zou je allemaal doen om een prijs te winnen?

Aan de slag!

Wij gaan als school met onze leerlingen aan de slag! Ik denk dat de opdracht voor leerlingen een goede toevoeging kan zijn aan het onderwijs dat we op dit moment bieden. Voor alle scholen is het natuurlijk anders en wellicht zijn er docenten die het als iets ‘extra’s’ ervaren en dat zou jammer zijn. Als je er niet als school of klas mee aan de slag gaat kun je de leerlingen in ieder geval wijzen op de opdracht.

Onze 212 leerlingen krijgen allemaal de vraag of ze mee willen doen, we maken voor deze leerlingen een apart Team in Teams waar we met een aantal collega’s van verschillende secties de leerlingen zullen begeleiden in hun proces. We dagen ze uit om samen aan de slag te gaan en om kritisch te zijn naar hun eigen werk. Ik denk dat dit project een mooie toevoeging kan zijn in de komende weken richting de afronding van het schooljaar.

Niet alleen de technische vaardigheden die de leerlingen op doen zijn waardevol maar vooral het feit dat ze eens goed bekijken hoe ze deze tijd nu ervaren, en welke impact het heeft op hun leven. Introspectie kan de leerlingen ook in de toekomst helpen om meer bewust te zijn en dat lijkt me een zeer krachtige les!

Ga jij ervoor zorgen dat niet alle prijzen naar Eindhoven gaan? Doe je best! Succes en vooral veel plezier!

 

Rhea Flohr

Rhea Flohr

Rhea Flohr is zelfstandig onderwijsadviseur. Scholen vragen haar om advies bij het inzetten van BYOD, bij het vormen van een club iCoaches binnen het bestuur en bij het vormgeven van digitale geletterdheid in het onderwijs. Samenwerken en ervaringen met elkaar delen zodat je van elkaar kunt leren is erg belangrijk voor de snel veranderende wereld om ons heen. Daarom deelt Rhea haar kennis graag hier en verbindt ze graag collega’s met elkaar.

Inhoud

Recente blogs

Verder op Voor de klas