Troublespeech: hoe praten jouw leerlingen zich uit een probleem?

Heb jij leerlingen die altijd de beste smoesjes en de mooiste verhalen hebben wanneer ze ergens op betrapt worden? Laat ze dan mee doen aan de Troublespeech sprekerswedstrijd.

Drie van de jaarlijkse debattoernooien van Stichting Nederlands Debat Instituut konden dit jaar door het Coronavirus helaas niet doorgaan. Als troost presenteert deze organisatie nu alsnog een wedstrijd voor leerlingen om hun speechkunsten te etaleren, namelijk de allereerste Online Troublespeech Sprekerswedstrijd. Alle leerlingen in de onderbouw van het voorgezet onderwijs kunnen hier aan meedoen door een filmpje van max 2 minuten in te sturen.

Troublespeech?

Voor bekende met debat toernooien is dit niet een nieuwe speechvorm. Tijdens het NK Debatteren voor Scholieren is deze vorm ook gebruikt. Maar voor wie er niet bekend mee is, hier de uitleg in een video.

 

De troublespeech is een bijzondere speech, want je moet je staande houden in een denkbeeldige, vrijwel onmógelijke situatie – een trouble. Stel je voor dat je als verpleegkundige de baby’s van twee paar nieuwe ouders hebt verwisseld; of dat je de leiding had over een scholierenstaking die helemaal uit de hand is gelopen. In twee minuten probeer jij je publiek te overtuigen van jouw verhaal. Hoe je dat doet mag je helemaal zelf weten. Verdraai je de feiten in jouw voordeel? Of is het juist goed nieuws dat het helemaal mis ging? Extra leuk: er is in een troublespeech heel veel ruimte voor humor, beeldspraak en voorbeelden. De jury beoordeelt jouw speech op drie punten: presentatie, aankleding en strategie.

De trouble

De trouble waaruit leerlingen zich moeten zien te redden bij de Online Troublespeech Sprekerswedstrijd is:

Nepnieuws en slecht nieuws

Vanwege een wereldwijde virusuitbraak staat het hele land op zijn kop. Als minister van onderwijs besluit je alle scholen tijdelijk te sluiten. Na vier weken komt het achtuurjournaal met een verrassende boodschap: alle leerlingen gaan sowieso over naar het volgende jaar! Scholieren door heel het land vieren feest. Helaas blijkt de journaalstagiair het nieuwtje zonder te checken van Facebook te hebben geplukt. Op het ministerie bereid jij jezelf namelijk voor op een persconferentie met een hele andere boodschap: alle leerlingen blijven zitten én de zomervakantie gaat niet door. Leg op deze persconferentie aan docenten, leerlingen en ouders uit waarom dat juist veel beter nieuws is!’

Hebben jouw leerlingen te maken gehad met Nepnieuws rondom Corona de afgelopen weken? Deze speechopdracht leent zich er goed voor om dit onderwerp te behandelen en te bespreken met je leerlingen. Op Mediawijsheid.nl kan je nog meer bronnen vinden over hoe je dit kan aanpakken in voorbereiding op de speech.

Hoe werkt de sprekerswedstrijd?

Alle leerlingen uit de onderbouw (klas 1, 2 en 3) mogen meedoen aan de Online Troublespeech Sprekerswedstrijd. Op basis van de ‘Nepnieuws en slecht nieuws’ trouble bedenken ze een speech van maximaal twee minuten. Ze filmen zichzelf terwijl ze de speech geven. Dit mag zittend achter de computer, maar ook ‘vloggend’ met de mobiel in de hand. De speecher moet wel goed zichtbaar en verstaanbaar zijn. Uiterlijk zondag 7 juni dienen je leerlingen hun speech in. Maandag 15 juni horen je leerlingen of ze zijn uitgenodigd voor de Online Troublespeech Finale op zaterdagmiddag 20 juni!

Alle andere praktische informatie over de Online Troublespeech Sprekerswedstrijd en alle regels vind je in deze wedstrijdhandleiding.

De deadline voor het insturen van de speach is dus 7 juni. Stuur deze uitdaging daarom snel door naar de speech pro’s in je klas of behandel het deze week in je les. De winnaar wordt beloond met een mooie beker (en meer). En als hij/zij dat wil, wordt de troublespeech gedeeld op sociale media.

Wie wordt de eerste Online Troublespeech Kampioen?

 

Verder op Voor de klas