Cybersecurity met het lesprogramma Framed

In mijn zoektocht naar tips die ik kon gebruiken voor de thema-maand over cybersecurity kwam ik het lesprogramma Framed tegen. Ik ben zelf gaan testen of ik het een geschikte activiteit vond om in de klas te gebruiken. Lees hier mijn ervaringen.

Cybercrime

Met leerlingen in gesprek gaan over cybercrime, wat het nu is en of ze er weleens mee te maken hebben gehad is altijd een goed startpunt. Deze game gaat net even een stapje verder. Leerlingen worden uitgedaagd om zelf cybercrimes te plegen! Kijk en dan heb je wat om over te praten! Hoeveel cybercrimes heb jij gepleegd? Is de politie je komen halen? Welke straf heb jij gekregen? Allemaal mogelijke scenario’s in het spel en prima aanknopingspunten om het gesprek met elkaar aan te gaan. 

Het verhaal

De game start met een introductiefilmpje, je kijkt door de ogen van een leerling terwijl je door de gang van een schoolgebouw loopt en plaats neemt in het lokaal. Ondertussen hoor je een oproep voor een leerling, Anne, die zich moet melden bij de conrector. Wanneer je een livestream gaat maken van het gesprek, valt je telefoon op de grond. Je moet op de telefoon tikken om zelf echt een rol te spelen. Welke rol je speelt hangt helemaal af van de keuzes die je maakt! 

Voorbereiding

Vrijdag heb ik dit met 5 verschillende brugklassen gespeeld en dat had wel wat voorbereiding nodig. Op de school waar ik deze lessen geef is het gebruik van een mobieltje tijdens de les verboden, deze zijn opgeborgen in de kluisjes van de leerlingen van 8.30 tot 15.00 en daar houden ze zich prima aan. Allereerst heb ik dus de vraag gesteld aan de directie of ik deze activiteit mocht doen. Donderdag heb ik alle leerlingen een bericht gestuurd via Teams zodat ze allemaal hun (opgeladen!) telefoon en bijbehorende koptelefoon/oortjes bij zich zouden hebben. Ik heb ook aan de mentoren gevraagd om dit tijdens het A-uur (afsluiting aan het einde van de lesdag, 10 minuten bij de mentor) nog even te benoemen en om aan de te melden wat ik van plan was. Als ik dit niet zou dan dan worden alle leerlingen die met een mobieltje in de gang lopen aangesproken, en dat is ook weer zo vervelend.
Het is niet bij iedereen gelukt: niet alle leerlingen hadden hun telefoon mee naar school, of was voldoende opgeladen of mocht hier gebruik van maken van ouders. Niet alle docenten hebben mijn melding gelezen dus hebben toch leerlingen aangesproken op het mobieltje. Aandachtspunt voor mezelf: deze mededeling voor leerlingen had beter in Magister kunnen staan dan in Teams

In de klas

In de bijbehorende docentenhandleiding wordt aangegeven dat de leerlingen het beste zo blanco mogelijk aan de opdracht moeten beginnen. Ze moeten het liefst niet weten dat deze activiteit te maken heeft met cybercrime. Geen voorkennis activeren dus! Het liefst gaan de leerlingen zo snel mogelijk aan de slag. Aangezien niet alle leerlingen dat bericht in Teams hadden gelezen was de opstart van de les wat rommelig. Ik had er rekening mee gehouden qua tijd maar het valt toch altijd tegen als de helft nog even zijn telefoon uit zijn kluisje moet gaan halen. 
Tijdens de klassikale uitleg heb ik LessonUp gebruikt zodat ze stap voor stap konden controleren of ze allemaal wel op de wifi zaten en konden ze de link overtypen. Op de een of andere manier werkte de QR-code die ik had gemaakt niet helemaal lekker. Dat overtypen van een best wel lange URL is echt heel moeilijk. Terwijl ik dit schrijf bedenk ik me: HOEZO heb ik geen bit.ly gebruikt???? geen idee! Maar goed voor wie niet in dezelfde valkuil als ik wil stappen hier is de bit.ly: bit.ly/playframed (Aanvulling van Marieke Simonis, Bit.ly is een handige gratis toepassing maar niet alleen mensen met een goede bedoeling maken hier gebruik van, daarnaast is niet altijd duidelijk waar deze verkorte link naartoe gaat. Twijfel je over de betrouwbaarheid van zo’n link? Maak gebruik van checkdelinkje.nl.)

Aan de slag

Mooi om te zien hoe verschillend de leerlingen omgaan met het spel en de vragen die ze krijgen. Sommige kinderen willen hun eigen naam niet geven, anderen weigeren om filmpjes door te sturen (wat heel goed is!!) maar dan kunnen ze helaas niet verder in het spel. Er zijn heel veel kinderen die het moeilijk vinden, die niet begrijpen wat er van ze gevraagd wordt, die de filmpjes niet kijken die gestuurd worden, die de pop-ups niet invullen. Het geeft me een beter beeld over hoe de leerlingen met hun telefoon omgaan. Naarmate de dag vordert weet ik beter waar de leerlingen tegenaan gaan lopen en waar ze vragen over gaan stellen. Bij de laatste klas gaat het dan ook eigenlijk het beste. De leerlingen zijn enthousiast en kunnen goed terugkijken op de daden die ze hebben verricht. 

Vervolg

Niet alle klassen zijn helemaal tot het einde gekomen, er zijn veel opstart problemen geweest en veel leerlingen bij wie het spel vast liep waarna ze weer opnieuw moeten beginnen, dat is jammer en ik kan moeilijk inschatten waar dit vandaan komt. Voor de leerlingen die op afstand mee hebben gedaan was het nog lastige om aan te geven waarom het niet lukte. Dit was ook tijdens het eerste lesuur, ik denk dat de ondersteuning op afstand beter was geweest wanneer ik ze later op de dag had. In Magister heb ik de link geplaatst voor de leerlingen zodat ze dit thuis nog eens kunnen doen eventueel samen met hun ouders. Volgende les gaan we verder de diepte in over dit onderwerp. Want wat hebben we nu eigenlijk gedaan en hoe strafbaar is het? Is het stelen van een fiets erger dan cijfers aanpassen op school?

Opvallend

Wat me opviel is dat de leerlingen dus erg veel moeite hebben met het overtypen van een URL, de vraag is, moet ik het voor hen makkelijker maken door er een bit.ly van te maken? Of is het juist goed dat ze geconfronteerd worden met een fout? Voor dyslecten niet zo fijn lijkt mij. 
De leerlingen zijn niet allemaal even zuinig op hun telefoon, ik heb er heel veel op mijn bureau gehad om te helpen met de link overtypen of te bekijken welke fout er was gemaakt. Heel veel gebroken schermen. Wat een drama! 
Op een iPhone weet ik prima mijn weg en kan ik leerlingen blindelings (bijna!) ondersteunen maar op een ander device is het voor mij ook even zoeken. Er staat een grote zoekbalk van Google in hun homescherm maar dat is niet hetzelfde als een browser en via de zoekbalk van Google kom je er niet echt. Bijzonder dat er in iedere klas zeker een aantal leerlingen was die niet wist wat ik bedoelde met een browser! Mooi daar gaan we het ook nog zeker over hebben.
Er zaten ook nog wel wat leerlingen bij die juist door het spelen van deze game misschien wel nieuwsgierig worden. Voor een klein aantal ging dit spel wel heel erg makkelijk. Die moet ik in de gaten houden!

Aan het einde van de dag heb ik alle collega’s via Teams een bericht gestuurd wat ik in de les heb gedaan, ik heb de link gedeeld en ze uitgedaagd om ook eens aan de slag te gaan. Ook heb ik bij de directie precies aangegeven wat de inhoud van de les was en hoe dat is gegaan. Mochten er telefoontjes van bezorgde ouders binnenkomen, dan weten ze hoe de vork in de steel zit. 

Wil je ook aan de slag? Zou ik zeker doen! Ik vind het lesprogramma geschikt voor het VO misschien eerder voor de 2e klas (of hoger) dan voor de brugklas maar in de brugklas kan het ook. Je kunt het programma aanvragen (de docentenhandleiding en de presentatie) via deze link. Veel plezier en laat me even weten hoe jij het hebt ervaren.

Rhea Flohr

Rhea Flohr

Rhea Flohr is zelfstandig onderwijsadviseur. Scholen vragen haar om advies bij het inzetten van BYOD, bij het vormen van een club iCoaches binnen het bestuur en bij het vormgeven van digitale geletterdheid in het onderwijs. Samenwerken en ervaringen met elkaar delen zodat je van elkaar kunt leren is erg belangrijk voor de snel veranderende wereld om ons heen. Daarom deelt Rhea haar kennis graag hier en verbindt ze graag collega’s met elkaar.

Inhoud

Recente blogs

Verder op Voor de klas