Demonstreer mee voor de toekomst van onze leerlingen!

Ik weet niet welk vak je geeft en hoe je voor de klas staat, maar een ding weet ik zeker: dat je zult inzetten voor je leerlingen en hun toekomst. Wat ons ook van elkaar doet verschillen, deze basis hebben vrijwel alle docenten gemeen. Hoe tegenstrijdig is het dan ook dat we, door verplicht pensioen op te bouwen bij het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP), precies het omgekeerde doen. Het ABP is het 5e grootste pensioenfonds ter wereld en belegt €17,4 miljard in de fossiele industrie. Dat is 64 procent van de energieportefeuille van €27,2 miljard. ABP belegt in meer dan 300 kolen-, olie- en gasbedrijven, zoals Shell, BP, Chevron, ExxonMobil, Conono Philips en Total. Een duurzame toekomst voor onze leerlingen gaat niet samen met investeringen in de olie, gas en steenkool-bedrijven. Deze bedrijven versnellen de klimaatcrisis met bosbranden, watertekorten, verlies van biodiversiteit, hittegolven en extreme droogte tot gevolg.

Een veilig pensioen zonder olie, kolen en gas, kan dat? 

Nee, zeggen sommige pensioenfondsen, dat is nog te riskant. Maar het tegendeel blijkt waar. Vandaag staat in het Financieel Dagblad dat we juist 5% meer vermogen hadden kunnen hebben door fossiele aandelen te verruilen voor groene. Dit is gebaseerd op onderzoek van dataplatform SWF Global. Hetzelfde stellen twee onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen. Pensioenfondsen kunnen zonder problemen afscheid nemen van beleggingen in fossiele brandstoffen. Plantiga en Scholtens van de Rijksuniversiteit Groningen laten in hun onderzoek naar 7000 bedrijven over 40 jaar zien dat divesteren uit de fossiele brandstoffen productie niet resulteert in financiële schade voor investeerders. Het argument dat ABP wel in hen moet investeren om onze toekomst veilig te stellen raakt kant noch wal. Integendeel, ze nemen juist een enorm financieel risico door te investeren in een industrie die straks niet meer bestaat. 

Mijn lesinhoud versus mijn pensioen

De gevolgen van de klimaatcrisis komen helaas disproportioneel terecht bij groepen mensen die toch al extra kwetsbaar zijn en bij wie de mensenrechten toch al het meest onder druk staan. Inheemse bevolkingsgroepen bijvoorbeeld. Ik geef zelf een geweldig vak op een internationale middelbare school: Theory of Knowledge, ook wel afgekort tot TOK. Het is een vak dat leerlingen laat nadenken over kennis in verschillende gebieden. Een van mijn favoriete kennisgebieden is “indigenous knowledge” ofwel “inheemse kennis”. In mijn lessen over dit onderwerp ontdekken leerlingen hoe belangrijk de kennis van deze groepen mensen is in de strijd tegen klimaatverandering. Ik leer ze hoe belangrijk het is om de rechten van deze groepen mensen te beschermen. Ik vind het dan ook verschrikkelijk dat ABP met zijn investeringen macht en geld geeft aan bedrijven die de rechten van deze mensen schaden. Hier wil ik niet aan bijdragen! Als je in je eigen leven duurzame keuzes probeert te maken en je leerlingen wilt leren over een duurzame toekomst voelt het extra onrechtvaardig dat je geen kant op kunt.

Demonstreren helpt!

Je kunt niet weg bij ABP en kunt als docent niet voor een ander pensioenfonds kiezen. Als het zou kunnen zou ik daar al lang voor gekozen hebben. Maar we kunnen wel demonstreren, petities tekenen en onze stem verheffen. Op Vrijdag 25 Juni organiseert FossielVrij NL samen met organisaties als Teachers For Climate NL en Fridays for Future NL een demonstratie voor de hoofdkantoren van ABP. Ik ga daar naar toe en hoop je ook daar te zien!

Amsterdam: vrijdag 25 juni, 15.00u, George Gershwinplein
Heerlen: vrijdag 25 juni, 15.00u, Oude Lindestraat 70

Teken in ieder geval de petitie van Fossielvrij ABP

Verder lezen:

FossielVrij NL

Friday’s for Future NL

Teacher’s for climate

Financieel Dagblad: ABP miljarden rijker als het niet fossiel maar groen had belegd

Volkskrant – Opinie: pensioenfondsen zijn er niet alleen voor pensionado’s, werkgevers en werkenden. Maar ook voor ons, jongeren

Volkskrant: Pensioenreus ABP houdt als een van de weinige grote Nederlandse beleggers vast aan steun voor Shell

Nu.nl Hoogleraren missen fossiel exitplan bij ‘hun’ pensioenfonds ABP

Duurzame programma’s voor de klas

Verder op Voor de klas