Gastlessen en excursies op afstand. Wat zijn de mogelijkheden?

De middelbare scholen mogen binnenkort weer open. Maar excursies, educatieve voorstellingen en gastlessen passen niet in de 1,5 meter school waarvoor nu de protocollen voor worden geschreven. Dus helemaal terug naar het normaal zal het dit schooljaar nog niet zijn. Terwijl gastlessen en excursies zo veel verrijking aan je curriculum kunnen geven. Gelukkig hebben ook onze partners in het onderwijs niet stil gezeten en hebben ze lessen aangepast aan de situatie.

Een virtuele schoolreis

Kees Versteeg, rector van het Griftland college, stuurde een VR-bril naar al zijn leerlingen.

En dat is nog niet eens zo’n gek idee. Met Google Tour Creator kan een docent zelf een virtuele tour maken of een tour uit de bibliotheek vinden die geschikt is. “Alle gezamenlijke excursies, werkweken of andere uitjes gingen of gaan niet door. Met deze VR-bril en hun telefoon kunnen de leerlingen de meeste beroemde musea bezoeken, virtueel rondlopen in New York en Parijs en het zonnestelsel op een andere manier ontdekken. Zo kunnen ze toch nog op excursie” aldus Kees Versteeg.

Veel docenten zullen hun lessen deze periode hebben moeten aanpassen omdat schoolreizen en excursies niet doorgaan. Maar zo kan je toch nog met je klas achter de schermen kijken bij de London Tower Bridge, het Joodse Museum Berlijn, of het Romeinse Forum bijvoorbeeld. Uiteraard komt het niet in de buurt bij de echte ervaring, maar zo kan je toch een aantal van je lessen die aansluiten op de schoolreis door laten gaan.

Naast Google Tour Creator kan je ook de 360 graden video’s van Youtube op YouTube gebruiken. Leerlingen zitten nu vaak vrij passief in de webinar mee te luisteren. Het mooie van een excursie is juist dat leerlingen vrij rond kunnen kijken. Wanneer je op Google op elk willekeurig onderwerp zoekt en daarachter “360” zet, vind je versies van video’s waarbij je vrij 360 graden rond kan kijken. Zo kunnen je leerlingen bijvoorbeeld een kijkje nemen in de kooi van de Gorilla’s van Burger’s Zoo en hun gedrag observeren.

Je hebt overigens geen VR bril nodig om Google Tour Creator en de 360 graden video’s te gebruiken. Deze websites zijn ook benaderbaar met je laptop, tablet of telefoon, maar het maakt het wel net dat beetje echter voor je leerlingen.

Gastlessen op afstand

Burger’s Zoo kan niet alleen met de rijke Youtube collectie jouw lessen verrijken. De Biologie leerlingen van OSG Sevenwolden hebben afgelopen maandag een gastles gekregen van Burger’s Zoo. In Learnbeat beantwoorden de leerlingen eerst vragen over de verschillende onderdelen van het dierenpark. Vervolgens vertelde de docent van het dierenpark iets over haarzelf en mochten de leerlingen vragen stellen. Dat ging over corona, financiën en haar werk in de dierentuin. Dit alles was geregeld door de Biologie docent van OSG Sevenwolden die contact op had genomen over de mogelijkheden met Burger’s Zoo.

De helft van Nederland zit thuis met weinig werk. Grote kans dus dat op je verzoek voor een gastles in zal worden gegaan. Zo gingen ook Sylvana Simons en Annabel Nanninga met de klassen van maatschappijleer leraar Tom van der Wel in gesprek.

De les van de Radio538 Dj Daniel Lippens, geregeld door Maatschappijleer leraar Pim van Rossum van het Niftarlake College, werd door maar liefst 130 leerlingen bijgewoond.

gastlessen,afstandsonderwijs,excursies

Schrijver Auke Hulst las voor aan 100 leerlingen van Stad en Esch in Meppel.

In het geval van gastlessen, gewoon mailen en vragen dus.

Lespakket

Internethelden

Nu je veel lessen op afstand aan het geven bent en ineens in het digitale diepe gegooid bent, heb je misschien wel behoefte aan lessen mediawijsheid voor je klas.

Leerlingen blijven leerlingen, en kunnen ook op afstand klieren in de les. “Leerlingen boeren luid en verstoren de digitale les op andere manieren. Ze melden zich niet of liggen in bed. Ze gedragen zich onbeschoft naar medeleerlingen en docenten, gooien andere leerlingen uit de les en leveren huiswerk niet in.” Dat meldde het Dagblad van het Noorden over De Winkler Prins (school voor voortgezet onderwijs in Veendam). Is dit ook een probleem in jouw klas, dan is de lessenserie, “Met aardig doen kom je verder” in het lespakket Internethelden van Bureau Jeugd & Media & Google wellicht iets voor jouw. Deze lessen staan op LessonUp en zijn zelf door de docent aan te passen en te geven.

Wordt Gemist

Ook voor lespakketten rondom het thema 4 en 5 Mei heeft LessonUp een schat aan lessen voor je klaarstaan. Hier zijn ook alle lessen voor het lespakket Wordt Gemist van het Joods Cultureel Kwartier te vinden. Afgelopen maand mocht ik hiervoor de onderstaande docentenuitlegvideo’s voor maken.

Deze lessen helpen je op een betekenisvolle manier de holocaust te herdenken met je leerlingen en zijn ook geschikt voor onderwijs op afstand.

Speciaal voor thuis

NEMO staat bekend om de kettingreactie workshop. Een spectaculaire demonstratie over actie en reactie met een bewegende kantoorstoel en vallende dominostenen! Helaas is NEMO voorlopig gesloten. Maar de kettingreactie… die kun je overal doen! Daarom heeft Nemo nu, speciaal voor de kinderen die thuis zitten een kettingreactie challenge uitgezet. Leuk voor opdracht voor je mentorklas, of in de Natuurkundeles.

Een ander lespakket dat interessant is voor leerlingen nu is dat van TooGoodToGo. TooGoodToGo is een app waarmee mensen langs restaurants, winkels en hotels kunnen gaan aan het eind van de dag om het overgebleven eten voor een klein prijsje te kopen zodat het niet weggegooid wordt. Dit bedrijf heeft ook een educatie afdeling die allerlei lespakketten over duurzaamheid en voedselverspilling heeft gemaakt. Nu dat leerlingen de hele dag thuis zitten hebben ze een betere kijk op wat ze de hele dag eten en hoe veel of hoe weinig er verspild wordt in hun huishouden. In de lespakketten zitten verschillende opdrachten zoals, laat leerlingen koken met restjes, of een week lang hun eigen voedselverspilling bijhouden. In hoeverre verschilt hun gedrag thuis, in vergelijking tot wanneer ze op school of elders buiten de deur eten?

Digitale voorstellingen

Ook wanneer de scholen weer open zijn zullen theatervoorstellingen nog een tijdje niet tot de mogelijkheden horen. Theatergroep Live Your Story, heeft hier een oplossing voor gevonden. Alle interactieve theaterstukken kunnen nu als digitale voorstelling gegeven worden. Door middel van (online) theater zullen leerlingen in kleine groepen met elkaar in gesprek gaan over thema’s die ook in deze tijd belangrijk blijven: seksuele diversiteit, racisme en seksualiteit. De nadruk zal hierbij ook liggen op hoe je hiermee omgaat in de virtuele wereld waarin we ons nu meer dan ooit bewegen.

gastlessen,afstandsonderwijs,excursies

Hoe ga jij om met de voorstellingen, gastlessen en excursies die gecanceld zijn? Laat je het voor wat het is? Of ga je op zoek naar alternatieven? Laat het me weten in de comments.

Heeft jouw organisatie ook educatieve programma’s die prima geschikt zijn voor onderwijs op afstand? Maak het vindbaar voor docenten en voeg het toe aan Voor de Klas.

Verder op Voor de klas