Op 1 juli vieren we Keti Koti – de afschaffing van de slavernij – een belangrijk moment in de Nederlandse geschiedenis dat steeds vaker op scholen besproken wordt. Wil jij hier in de klas aandacht aan besteden, maar weet je niet waar te beginnen? We helpen je graag op weg met een overzicht van sterk lesmateriaal voor het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en MBO.
Bovenbouw Basisonderwijs
Voor jonge kinderen is het belangrijk om thema’s als vrijheid, onrecht en gelijkwaardigheid op een toegankelijke manier te introduceren. Deze initiatieven bieden een creatieve en educatieve insteek:
1. Keti Koti Lesspecial – Blink
Blink biedt een gratis lesspecial aan voor álle groepen in het basisonderwijs. Met thema’s als slavernij, vrijheid en verzetshelden, aangevuld met creatieve opdrachten zoals dans, muziek of verhalen, biedt dit lesmateriaal ruimte voor betekenisvolle gesprekken in de klas.
2. Wereldmuseum Amsterdam – Feest! Keti Koti
Via filmpjes, verhalen en feestvoorwerpen brengt het Wereldmuseum de Keti Koti-viering tot leven. Een mix van beeld en beleving, ideaal voor een visuele en ervaringsgerichte lesaanpak.
Kijk de video met de geschiedenis van Suriname in zand getekend.
3. Podcast – En ze noemde me.. Dientje
Kwasiba wil je een verhaal vertellen. Háár verhaal. Over hoe een tot slaaf gemaakt meisje uit Demerara, een kolonie vlak naast Suriname, in 1816 opeens in Kampen terechtkwam. In Nederland! Een verhalende podcast over vrijheid in tijden van slavernij, gebaseerd op waargebeurde verhalen.
4. Maak je eigen vrijheidsvogel
Wat betekent vrijheid voor jou? Veel mensen denken bij vrijheid aan vogels, die kunnen gaan waar ze willen. In Suriname vliegen veel van de mooiste vogels. Mensen die tot slaafgemaakt waren, wilden net als die vogels wegvliegen, hun vrijheid tegemoet. Sommigen dachten dat de ziel na hun dood in de vorm van een vogel naar Afrika zou terug vliegen, terug naar de voorouders.
Maak zelf een vrijheidsvogel
Maak met de handout een vrijheidsvogel van geruite pangi stoffen. Pangi is een Surinaams woord voor een doek die als kledingstuk wordt gedragen. Het is meestal een felgekleurde geruite katoenen stof. Vaak versierd met figuren en borduursels. Op Keti Koti dragen mensen zo’n doek om hun voorouders die voor vrijheid hebben gevochten te eren.
Voortgezet Onderwijs
Keti Koti biedt in het VO veel aanknopingspunten voor vakken als geschiedenis, maatschappijleer en Nederlands. Deze lespakketten combineren kennis, actualiteit en reflectie:
5. Nieuws in de Klas – Lespakket Keti Koti
Via actuele bronnen, interviews en debatopdrachten kunnen leerlingen zich verdiepen in de impact van het slavernijverleden en reflecteren op hedendaags racisme en inclusie. Geschikt voor bovenbouwleerlingen.
6. Interactieve Keti Koti Les van Beeld en Geluid
Beeld en geluid heeft twee lessen ontwikkeld rondom het thema.
“Keti Koti: wat vieren we?” en “nederland en de slavernij”
7. Groete Namen Podcast over Anton de Kom
Middelbaar Beroepsonderwijs
8. Codename Future – Actualiteitsles Keti Koti
Een les van CodeName Future over slavernij, erfgoed en maatschappelijke impact. Deze les stimuleert studenten om vanuit hun eigen perspectief te reflecteren op vrijheid, ongelijkheid en (on)bewuste vooroordelen.
9. Gelijke Kansen MBO – Herdenkingsjaar Slavernijverleden
Met kant-en-klare tools en opdrachten voor in de klas, helpt dit materiaal docenten het gesprek aan te gaan over het slavernijverleden en de doorwerking ervan vandaag de dag.
Extra inspiratie
Schooltv – Keti Koti Themapagina
Beknopte en toegankelijke video’s over de slavernij, racisme en de betekenis van Keti Koti, geschikt voor alle leeftijden.