Hoe zit het met de oranjekoorts in jouw klas? Ga jij aandacht besteden aan het EK dat zojuist begonnen is? Hieronder volgen 7 manieren om het EK / EURO2020 te behandelen in de les.
1. De EK quiz van lessonUp.
De quizzen van LessonUp zijn altijd een goede bron om inspiratie uit te putten voor de les. Volg de link voor 14 vragen om te kijken hoe het zit met de EUFA2020 kennis in jouw klas. https://www.lessonup.com/en/lesson/gQLYSHxnCHPkCGxWi
2. Mediawijsheid met Beeldkraken
Beeldkraken is een educatief programma dat leerlingen wil helpen beter om te leren gaan met de beeldcultuur waarin ze opgroeien. Beeldkraken wil jongeren bewust maken van de invloed van beelden, wil ze weerbaar maken ‘tegen’ het beeld en weerbaar tegen beeld manipulatie.
In elke module staat 1 beeld centraal waar leerlingen vragen over beantwoorden, op reflecteren en als vertrekpunt voor creatieve projecten gebruiken.
Weet jij het nog? Ek2000? Frank de Boer en Jaap Stam miste de penalty’s en Nederland kwam niet in de finale. De Oranje boven module is op verschillende manieren in te zetten in de CKV, geschiedenis, maatschappijleer of Nederlands les.
3. Voetbalflarfen in de Nederlandse les.
Kila van der Starre is bedenker van de “voetbalflarf”, waarbij je zinnen en zinsdelen van het voetbalcommentaar noteert en samenvoegen tot een gedicht.
? Doe je mee?
Dit zijn de regels:
1. Je schrijft een gedicht dat enkel bestaat uit zinnen en zinsdelen die de voetbalcommentator(en) uitspreekt/uitspreken ?
2. Je mag dus niets zelf toevoegen ?
3. Je mag wel knippen, plakken en schuiven ??
4. Je mag zelf weten op welke zender je kijkt ?
5. Als je het leuk vindt: plaats het resultaat op jouw social media en voeg de hashtag #voetbalflarf toe
4. Online gastles van een profvoetballer.
In de reeks live en interactieve gastlessen ‘Sporter in de Klas’ vraagt hoofdmeester Jochem, zelf tweevoudig Olympisch Kampioen schaatsen, als razende reporter iedere week een andere topsporter het hemd van het lijf om jullie een uniek kijkje in het leven van een topsporter te geven én om jullie te inspireren en motiveren.
Donderdag 17 juni is Leonne Stentler te gast en wordt de wedstrijd Nederland – Oostenrijk voorbesproken.
Hieronder het interview met Daley Blind.
5. Creatieve en onderzoeksvaardigheden toepassen in een Interactief werkboek over het EK
With the Euros starting tomorrow, here‘s a Digital Playbook using the various #EveryoneCanCreate features of Drawing, Photo, Video and Music to explore this topic. #AppleEDUchat #AppleRTC ??
— Karen Irwin (@kmi_edu) June 10, 2021
?: https://t.co/gzqNM1tURk pic.twitter.com/uK7bRxmP1a
Mede Apple Distinguished Educator Karen Irwin deelde gisteren dit fantastische document waarbij leerlingen verschillende creatieve vaardigheden toepassen rondom het EK. Bijvoorbeeld een nieuw tenue ontwerpen, een anthem componeren in Garageband, een stadion bouwen in Minecraft, en de scores bijhouden in een spreadsheet. Ik heb het document even vertaald en je kan het hier downloaden. Dit document is vooral geschikt voor klassen die met iPads werken.
6. Programmeer een belangrijke aanval met robots
Nog een voorbeeld van een mede Apple Distinguished Educator, Matt Warne, uit Engeland. Hij liet leerlingen de posities van een aanval programmeren met Sphero robots inclusief commentaar. Last minute nog zo’n mooi vloerkleed regelen zal lastig worden, maar met stoepkrijt kan je ook de posities op de grond tekenen.
Great fun running some potential @EnglandFootball set plays using @Sphero Sports with the @RGSTheGrange pupils this morning! #beyondcode @SpheroEdu @DarrenAtSphero @MattJMead @WeAreComputing @pabt65 @michaelokaneedu pic.twitter.com/MECuw84XkN
— Matt Warne (@MattWarne) June 7, 2021
7. Ontwerp een app over de deelnemende landen
En als laatste nog een voorbeeld uit Groot Brittannië. In deze les hebben leerlingen Keynote gebruikt om een app te ontwerpen met informatie rondom de deelnemende landen. Klik op een vlag en je krijgt de bijbehorende informatie te zien. In Keynote, Powerpoint en Google slides kan je de dia’s interactief maken door de objecten op de slide te laten linken naar een andere slide. Zo lijkt het net alsof jouw normaliter lineaire presentatie een informatieve app wordt.
P6 have been experimenting with App design.
— Mr Myles (@mrgmyles) June 11, 2021
A knowledge of flags and a love of football led to one pupil creating a #Euro2020 app.
Please download it below, try it out and tell us what you think.https://t.co/geVNTy1LQP#learningthroughfootball#EveryoneCanCode#AppleEduChat pic.twitter.com/MEY0kvMng8